De Sansevieria, het lijkt wel een plant waar je óf wel van houdt óf niet. Dat heeft misschien ook te maken met het oude en stoffige imago van de Sansevieria. Echter heeft de Sansevieria zo veel te bieden. Wat ons betreft een plant die een plekje in de schijnwerpers verdient!

De Sansevieria komt in de natuur vooral voor in warme en droge gebieden in Afrika. De Sansevieria is een echte woestijnplant, is gewent aan moeilijke omstandigheden en daardoor een uitstekend groen maatje voor in huis. Een plant die tijdelijke verwaarlozing prima weerstaat. En dat is soms toch wel handig! Kenmerkend aan de Sansevieria zijn de vlezige, vaak lange, bajonetvormige bladeren met scherpe punt en een mooie bladpatroon. Veel voorkomende bijnamen van de Sansevieria zijn: Vrouwentong, Bajonetplant of Snake Plant in het Engels.

De keuze is reuze!

Er zijn veel verschillende soorten Sansevieria’s. De meeste bekende soorten zijn wellicht de ‘Laurentii’ en de ‘Trifasciata’. De eerstgenoemde herken je aan de gele rand die de bladeren omlijst. De Trifasciata heeft een dof donkergroen bladpatroon. Beide soorten kunnen na verloop van tijd behoorlijk hoog worden. Een wat nieuwe soort is de ‘Kirkii Friend’ met haar dunne en helder groene bladeren. Dat je wellicht op deze soorten bent uitgekeken is voor te stellen, maar om de Sansevieria te negeren is het absoluut nog te vroeg!

Ken je de ‘Whale Fin’ en de ‘Golden Flame  bijvoorbeeld al?  Deze soorten Sansevieria’s hebben een uniek uiterlijk en zijn in de meeste plantenwinkels nog niet te vinden. Gelukkig wel bij The Plant Dynasty! De Sansevieria Mass. Victoria wordt ook wel ‘Whale Fin’  genoemd, wat logisch lijkt als je het blad ziet. Ook de ‘Golden Flame’ heeft een hoge decoratiewaarde met haar goudgeel gevlamde bladeren. 

+
+
+

Verzorging

Door de succulentachtige eigenschappen van de Sansevieria is deze plant een echte overlever. Licht of veel zon? Dat is geen probleem! Een keer vergeten water te geven? Ook dat zal de Sansevieria je vergeven. Je krijg de Sansevieria er niet zomaar onder (gelukkig). De Sansevieria heeft één hele belangrijke regel: Geef nooit te veel water! Bij regelmatige overwatering zal de plant het uiteindelijk begeven. Bij voorkeur geeft je jouw Sansevieria een licht plekje in de kamer waar de temperatuur niet voor langere tijd onder de 14 graden Celsius komt. 

Water

Zoals gezegd heeft de Sansevieria weinig water nodig, maar hoeveel is dat nu precies? Doorgaans is het voldoende de Sansevieria eens per twee weken een scheutje water te geven. Is het echt heel warm, gedurende een hittegolf, dan mag je best een keer een extra scheutje geven. In de wintermaanden daarentegen geldt: ‘less is more’. Eén keer per maand een scheutje water is ruim voldoende.

Voeding

In de periode dat de Sansevieria groeit (doorgaans van juni t/m september) kan je wat extra plantenvoeding toevoegen bij het water geven. Een keer per maand wat extra voeding zal de plant en de groei goed doen. 

Grow baby grow! 

Sansevieria’s maken nieuwe groeipunten aan die vanuit de wortels omhoog groeien. Na verloop van tijd zal je in de pot dan ook kleine puntjes zien verschijnen. Met goede omstandigheden kan zo’n klein groeipunt binnen een maand doorgroeien tot de hoogte van de moederplant. 

Let op: Zie je nieuwe groeipunten verschijnen en merk je dat de moederplant scheef gaat staan? Dan is er waarschijnlijk krapte in de pot. De groeidrang van een Sansevieria gaat gepaard met veel kracht. Het kan dus zomaar gebeuren dat de sierpot breekt.

Hoe stek ik mijn Sansevieria?

Om te voorkomen dat jouw Sansevieria letterlijk uit de pot barst hier een paar mogelijkheden om jouw plant te stekken of te vermeerderen.

Bladstekken

Haal als eerst een aantal lange bladeren van de moederplant, bij voorkeur de buitenste bladeren. Of is er per ongeluk een blad afgebroken, perfect! Ook daarmee kan je eenvoudig bladstekken maken.
Nadat je een of meerdere bladeren van de moederplant hebt verwijderd knip je het blad in een aantal stukken van ca. 10 cm lang. Laat het blad daarna een eerst een paar dagen drogen. Onthoudt wel goed wat de boven en onderkant is! Zet bijvoorbeeld een klein streepje op de onderkant met een pen.

Bladstekjes Sansevieria

Wanneer de bladstekken een paar dagen hebben gedroogd kan je verder. Je kan de bladstekken op water zetten of direct in de grond.

Wil je de bladstekken op water zetten, pak dan een glas of weckpotje en zet daar de bladstekken (natuurlijk met de onderkant naar beneden in). Vul het glas vervolgens met een beetje water, ca. 5 cm. Ze het glas vervolgens weg op een warme plek en heb geduld. Na verloop van tijd zullen er wortels verschijnen onder aan de bladeren. Zodra je dit ziet kan je de bladeren oppotten. Net als bij een volwassen plant zullen nu vanuit de wortels nieuwe groeipunten ontstaan.

Gouden tip: Zet je glas met bladstekken bijvoorbeeld in de schuur. ’s Zomers is het daar aangenaam warm en kunnen de stekken zeker al binnen een maand worteltjes hebben. Bij ons werkt dit uitstekend!

Stek je bladstekken het liefst direct in de grond, dat kan natuurlijk ook! Zodra de bladstekken opgedroogd zijn zet je deze, met de onderkant naar beneden, in de grond en zorg dat de bodemtemperatuur hoog blijft, ca. 25 graden Celsius. Dit kan je bereiken door het stekje in een klein kasje te zetten.

Tip: Bladstekken kan je beter niet doen met bonte versies van de Sansevieria. De wortels groeien vanuit het groene gedeelte van het blad. Daaruit vormen de nieuwe groeipunten die, logischerwijs, dus volledig groen uitgroeien. 

Scheuren

Stekken door de plant te scheuren is een eenvoudige methode die minder geduld vergt. Haal de Sansevieria voorzichtig uit zijn pot en scheur de plant vervolgens in stukken. Je kan er voor kiezen de plant op te delen in twee gelijke stukken of je kan er voor kiezen om alleen de buitenste nieuwste bladeren te scheuren. Zorg er wel voor dat er altijd voldoende wortels aan beide gescheurde stukken blijven zitten. 

De scheurmethode is ideaal wanneer je een klein nieuw groeipunt wilt verwijderen uit de pot. In dit geval is het voor het nieuwe stekje het beste als deze ongeveer de helft van de hoogte is van de moederplant. Het stekje heeft dan hoogstwaarschijnlijk voldoende wortels om zelf verder groeien.

Gescheurde stekjes Sansevieria